Selaat arkistoa kohteelle Joulu.

Taatelileipä

17.12.2016 Kuivakakut, Leivät

Hellurei, on taas jouluvalmistelujen aika! Ensin kuitenkin superuutinen! Tämä tyllerö voi taas kutsua itseään voimistelijaksi – kilpasarjassa, woohoo! <3

Okei, oikeastaan olen valmistellut joulua jo pari kuukautta, mutta nyt tapahtuu viimeistely. Lahjoja en ole tänä vuonna ostanut lainkaan, lukuun ottamatta yhtä leikkuulautaa. . . Rakastan askartelua ja kaikenlaista käsin näpertelyä, joten lahjojen itse tekeminen oli ainoastaan hauskaa ja rentouttavaa puuhaa. <3 En myöskään ostanut, enkä käyttänyt lahjapaperiksi nimitettyä paperia vaan olin jo vuoden alussa säilönyt lehtienjaosta kertyneitä, kätevän kokoisia, vaaleanruskeita ”aluspaperipaloja”. Toinen vaihtoehto palojen loppuessa olisi ollut yksinkertaisesti säväyttävä sanomalehti (Turun Sanomat), mutta en sitä kuitenkaan tarvinnut. Kuitenkin, ruskean kanssa sopii kuin nenä päähän punainen naru, josta olen nyörittänyt sopivan pituisia pätkiä kuhunkin pakettiin.

Pakettikortteja on kertynyt niin partiolaisten adventtikalentereista kuin Aku Ankoistakin, unohtamatta aikaisemmin saaduissa lahjapussukoissa roikkuneita tyhjiä onnittelulappuja. Ja koska itse tekeminen on se juttu, on myös ns. isommat kortit omia tekeleitäni. Maanantaina pääsenkin jo hyökkäämään kavereiden kimppuun niiden kera! <3

Paperien sisältä löytyy niin syötävää kuin ei-syötävää juttua ja tänään olikin sitten vuorossa niinkin jännä asia kuin taatelileipä. Sen kamuksi sopii erittäin super-extra-hyvin sinihomejuusto, kuten pipareidenkin kylkeen.

 

 

Taatelileipä

60 g margariinia

80 g sokeria

2,5 dl kevytmaitoa

185 g tuoreita taateleita (juicy dates) , paino kivet poistettuna

125 g vehnäjauhoja

125 g graham-jauhoja

1,5 tl leivinjauhetta

0,5 tl suolaa

1 muna käsin vatkattuna

60 g (kuorellisia) manteleita rouhittuna/ vaihtoehtoisesti voit kokeilla myös siemeniä

 

Punnitse margariini lautaselle. Poista taateleista kivet, pilko taatelit pieniksi ja punnitse lautaselle. Punnitse mantelit ja rouhi ne  isolla veitsellä niin pieneksi kun jaksat tai käytä valmista mantelirouhetta. Kuumenna maito mikrossa tai kattilassa, punnitse sekaan sokeri ja lisää margariini. Sekoita niin kauan, että margariini on sulanut ja lisää pilkotut taatelit joukkoon, anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.

Punnitse ja sekoita keskenään jauhot, leivinjauhe ja suola. Vatkaa muna kulhossa. Tee jauhojen keskelle kuoppa ja kaada siihen maito-rasva-taateliseos, vatkattu muna ja mantelirouhe. Sekoita rauhallisesti kunnes kaikki ainekset ovat sekaisin. Puristele leivinpaperi vedessä mytyksi, puristele ylimääräinen vesi pois ja vuoraa leipävuoka kostealla leivinpaperilla. Kaada taikina vuokaan, tasoita (ja suosittelen vetämään veitsellä keskelle pitkittäin loven, jotta leipä kohoaisi tasaisemmin uunissa. (itse unohdin, hups) Paista leipää 175 asteessa uunin keskitasoa alempana noin 40-45 min. Anna jäähtyä liinan alla.

Jos leipä lähtee pukinkonttiin, kannattaa se kääriä ensin tuorekelmuun ja sen jälkeen vaikka sellofaaniin.

Ihanaa joulun odotusta kaikille, kirjoittelen luultavasti taas pian. 🙂

 

Joulupiparit

26.12.2015 Pikkuleivät

Miltä kuulostaisi piparit _ ja joulutortut yhdistettynä samaan herkkuun? Okei ehkä vähän liian eksoottiselta. . . mutta piparit torttujen muodossa, nami! Eli perusideana tavalliset joulupiparit, uudet muodot vain. Idean sain muistaakseni jostakin Turun Sanomien artikkelista, ja tietysti jotain näin fantsua piti heti kokeilla.

Piparitaikina

100 g margariinia

1 dl sokeria

1 dl siirappia

1 tl kanelia

1 tl inkivääriä

1/2 tl jauhettua neilikkaa

1/2 tl pomeranssinkuorta

 

1 kananmuna

1 tl soodaa

5 dl vehnäjauhoja

 

Mittaa margariini, sokeri, siirappi sekä mausteet kattilaan, keitä kunnes rasva on kokonaan sulanut. Jäähdytä taikinaa kylmässä vesihauteessa 10 minuuttia, välillä sekoittaen. Sekoita tällä välin vehnäjauhot ja sooda keskenään. Sekoita kananmuna hyvin taikinaan. Lisää jauhoja vähitellen, näin saat taikinasta helpommin tasaista. Jos taikina näyttää liian löysältä, lisää vielä hiukan jauhoja.

 

 

image

 

Anna taikinan kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään.

 

Sitten se varsinainen hauskuus. . . Pipareita tehdessä on vaikka kuinka monia mahdollisuuksia, muista kutenkin laittaa samalle pellille suunnilleen samankokoisia pipareita. Toki aina voi kesken paiston napsia sieltä niitä pienempiä jäähtymään, tiedä sitten kuinka kätsyä se on. . .

Ota taikinasta noin puolet ja heitä loppu takaisin jääkaappiin odottamaan. Kauli hyvin jauhotetulla pöydällä ohuehko lätty ja leikkaa veitsellä siitä neliö.

image

 

image

 

 

 

Jaa taikina veitsellä joko neljään tai 16 pienempään neliöön ja siirrä ne pellille leivinpaperin päälle.

Samoin kuin tekisit joulutorttuja, leikkaa viiltoja ja taita. Piparitaikina on hauraampaa kuin torttutaikina, joten käsittele sitä varovaisemmin.

image

 

 

image

 

Paina  vielä ”tortun” keskelle esimerkiksi rusina tai pähkinä. Paista 200 asteessa 5-8 min koosta riippuen. Jätin tarkoituksella piparit hiukan vaaleammiksi. Toista sama sessio lopulla taikinalla tai tee vaikka tavallisia joulupipareita.

image

 

 

image

Jouluhalko

25.12.2015 Kakkupohjat, Kakut, Täytekakut

Eilen oli joulu. . . Se kauan odotettu päivä! Turussa paistoi aurinko ja ulkona oli varsin jouluista, plus viisi astetta lämmintä. Roskikselle sain hilpasta mukavasti t-paidassa ja shortseissa, naapureiden katseita vältellen. . .  mikäs sen hauskempaa. Laatikot ja muut herkut leivottiin säästä huolimatta joulufiiliksellä. Taistelutanner on nyt saatu siivottua, lepohetki alkakoon!

Jouluhalko

Tämän halon parissa vierähti useampikin tunti aikaa ja voi sitä sähellyksen määrää. Taisi johtua liiasta väsymyksestä. Lopputulos oli kaikesta huolimatta oikein makoisa. Nam!

Pohja

3 kananmunaa

1 1/2 dl sokeria

1 dl vehnäjauhoja

1/2 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

Heti alussa jo onnistuin sössimään kahdesti. Ekaan pohjaan jäi keskelle raaka läntti, ensiapua yritin antaa laittamalla hetkeksi takaisin uuniin, mutta ei. Siitä pohjasta rullailtiin sitten pakkaseen epämääräinen luumukääretorttu. Toista pohjaa aloitellessani sekoitin sokerin kuiviin aineisiin, päivittelin sitä siinä aikani, munat ja sokerihan piti vaahdottaa keskenään! Kolmas pohja sentään onnistui täydellisesti.

Levitä leivinpaperi pellille ja naksauta uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Sekoita kuivat aineet keskenään. (ei sitä sokeria) Vaahdota munat ja sokeri keskenään. Kääntele kuivat aineet pienissä erissä varovasti vaahtoon, siivilä on oiva kamu siinä. Levitä taikina leivinpaperille ja paista keskitasolla noin 5 min.  Pintaan tulee sopivasti tummempia pilkkuja, muttei kuitenkaan tummu liikaa. Kumoa  heti sokeroidulle leivinpaperille, anna jäähtyä ihan pikku hetki ja irrota varovasti leivinpaperi. Aseta päälle pyyhe, ettei pääse kuivumaan.

image

Täyte 1. Osa (kiisseli)

2 keltuaista

1 1/4 dl kevytmaitoa

1 dl tomusokeria

1 tl vaniljasokeria

Sekoita kattilassa keskenään keltuaiset, maito ja tomusokeri ja keitä seosta liedellä kunnes se sakenee. Nosta kattila syrjään jäähtymään ja lisää vaniljasokeri.

Täyte 2. Osa

125 g voita

100 g tummaa suklaata

1/2 dl kuohukermaa

Vaahdota voi ja vatkaa kiisseli sekaan pienissä erissä.

Paloittele suklaa mikronkestävään kulhoon ja lisää kerma. Sulata varovasti mikrossa noin 10-15 sekuntia kerrallaan, sekoita välillä. Anna suklaakermasulan jäähtyä hetki ja sekoita voikiisseliseokseen. Laita täyte jääkaappiin noin tunniksi ja valmista sillä aikaa kuorrute.

image

Kuorrute

165 g voita

2 keltuaista

1 1/2 dl tomusokeria

2 rkl leivontakaakaojauhetta

1 rkl rommia

1 rkl kahvia

Huom! Halko kannattaa koota heti parin tunnin sisällä, taukoja ei parane kauheasti pitää. Onnistuin nimittäin sössimään tässäkin asiassa komeasti. En ehtinyt pohjan tehtyäni koota halkoa, valmistin vasta aamulla täytteen sekä kuorrutteen ja kun yritin rullata yön jääkaapissa ollutta pohjaa, niks naks vaan, joka rullauksella pohja halkesi ja katkesi ja rullasta muodostuikin kerroskakku. Kuorrute onneksi pelasti päivän ja oikeastaan tällaisena se ehkä oli paremman näköinen, muistuttikin enemmän halkoa. . .

Vaahdota voi ja vatkaa keltuaiset yksitellen joukkoon. Lisää sekaan loput aineet ja vatkaa tasaiseksi.

Tasoita pohjan lyhimmät päädyt leikkaamalla niistä pienet siivut. Levitä täyte tasaisesti pohjan päälle ja rullaa kääretortuksi tai katko joka rullauksella ”kerroskakuksi”. Levitä kuorrute vetsellä tai lastalla halon päälle ja koristele miten tykkäät. (strösselit, nonparellit,kakkukoristeet. . .) Laita vielä jääkaappiin jähmettymään tarjoiluun asti ja nauti. Jos haluat hunnuttaa halon tomusokerilla, tee se vasta juuri ennen tarjoilua, muuten sokeri imeytyy kuorrutteeseen.

image

Suklaata

18.12.2015 karkit

 

Tuunattava suklaa

150 g pähkinöitä,manteleita,kuivattuja hedelmiä,marjoja yms.(pähkinöitä kevyempiä aineksia  ehkä alle 150 g)

200 g tummaa suklaata

100-150 g valkosuklaata

 

1 . Levitä pähkinät yms. leivinpaperille tasaisesti.

image

2. Paloittele tumma suklaa ja valkosuklaa omille syville mikronkestäville lautasilleen ja sulata ensin tumma suklaa varovasti, 5-20 sekunnin välein. Valuta suklaasula tasaisesti pähkinöiden päälle.
image

 

3. Toista sama valkosuklaan kanssa ja vedä veitsellä raitoja pinnan marmoroimiseksi.

image

 

4. Anna suklaan jähmettyä huoneenlämmössä tai jääkaapissa ja murra paloiksi. Voit paketoida palat vaikka elmukelmuun ja kauniisiin purkkeihin taikka pelkästään sellofaaniin.

image

 

image

 

image